Hur jag gör köttfärssås

Spaghetti och köttfärssås är en maträtt jag ganska ofta gör på vardagarna. Det går snabbt, är gott och är lätt att göra lite större mängder av så att det räcker till matlåda. Min mamma brukade göra köttfärssås när jag var liten genom att bryna köttfärs och tillsätta tomatpuré och vatten. Sedan var det klart. Jag tycker dock att en god köttfärssås bör innehålla lite annat. Det blir både billigare, nyttigare och godare med grönsaker. Kom ihåg att mitt kök är väldigt begränsat, så om du har möjlighet att använda en större stekpanna så är det bättre.

Jag brukar börja med en lök, en morot och en stjälk stjälkselleri. Jag hackar löken och stjälksellerin fint och river moroten grovt med ett vanligt rivjärn. Sedan fräser jag blandningen i rapsolja i en stekpanna.

celery, carrot, onion chopped vegetables

När sellerin och löken börjar bli mjuka pressar jag i två klyftor vitlök. Jag tillsätter vitlöken senare än de övriga grönsakerna eftersom jag vill undvika att den blir bränd.

garlic cloves garlic press

Jag fräser vitlöken med de andra grönsakerna en stund och sedan vrider jag upp värmen på max och tillsätter 400-500 gram köttfärs. Jag bryner köttfärsen tillsammans med grönsakerna och blandar allt. Detta går såklart bättre om man har en större stekpanna. När köttfärsen inte längre är rå tillsätter jag 500 gram krossade tomater.

meatsauce crushed tomatoes

Efter tomaterna tillsätter jag en skvätt matlagningsgrädde, lite oxfond (brukar använda Touch of Taste) och några matskedar tomatpuré. Jag blandar allt och tillsätter oregano, timjan, salt och peppar efter smak.

meatsauce oregano

Sedan låter jag såsen koka ihop tills den är lite reducerad. Serveras med nykokt pasta och riven parmesanost. Och glöm inte salladen (som jag har gjort på den här bilden). Klart!

spaghetti meatsauce

One Comment

  1. Pingback: Derrick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Anti-Spam Quiz: